Има ли точно определени права и задължения на съдружниците в едно

...
Има ли точно определени права и задължения на съдружниците в едно
Коментари Харесай

Съдружниците в ООД имат строго определени права и задължения

Има ли тъкмо избрани права и отговорности на съдружниците в едно ООД?

В.Б., София

------------------

Дружество с лимитирана отговорност може да се образува от едно или повече лица, които дават отговор за отговорностите на сдружението с дяловата си вноска в капитала на сдружението. Това определение за този тип сдружение, повече известно като ООД, дава Търговският закон. 

Пак там е несъмнено и че капиталът на сдружението с лимитирана отговорност не може да бъде по-малък от 2 лева Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев. Сумата от дяловете би трябвало да бъде равна на капитала, а цената на всеки дял би трябвало да бъде кратна на 1. Изрично се дефинира, че дяловете могат да бъдат разнообразни по мярка за обособените съдружници, както и че един дял може да бъде стихотворец взаимно от няколко лица.

Необходимо е да се знае, че учредителите дават отговор солидарно пред сдружението за вредите, които са предизвикали при основаването му, в случай че не са положили грижата на добър търговец. Те нямат право на заплащане от капитала за образуването на сдружението.

И тук се стига до правата и отговорностите на съдружниците. Така всеки съучастник е задължен да изплати или внесе каузи си по реда, посочен в дружествения контракт. Неизплащането или невнасянето на каузи е съображение за изключване на съучастник от сдружението. Съдружник, който не е изплатил или внесъл в избран период каузи си, дължи законна рента и обезщетение за превишаващите ги вреди. Когато делът не може да бъде изплатен или импортиран от съдружника, който го дължи, и няма опция той да бъде продаден на друго лице, останалите съдружници са длъжни да изплатят дефицита пропорционално дяловете си или да понижат с него дружествения капитал.

Нов съучастник пък се приема от общото заседание по негова писмена молба, в която той декларира, че приема изискванията на дружествения контракт. Решението за приемане се вписва в комерсиалния указател.

 Всеки съучастник има право да взе участие в ръководството на сдружението, в разпределението на облагата, да бъде осведомяван за хода на дружествените каузи, да преглежда книжата на сдружението и право на ликвидационен дял.

Съдружникът е задължен да изплати или внесе дяловата вноска, да взе участие в ръководството на сдружението, да оказва подпомагане за реализиране на неговата активност, както и да извършва решенията на общото заседание.

Важен миг е по кое време присъединяване на съдружник се приключва. Това става при гибел или слагане под цялостно забраняване, при изключване, при преустановяване с разпродажба - за юридическите лица, при оповестяване в неплатежоспособност. Съдружникът може да приключи присъединяване си в сдружението с документално предупреждение, направено минимум 3 месеца преди датата на прекратяването. Имуществените последствия се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.

Тук се стига и до въпроса по кое време може да се изключи съучастник. Така съучастник, който не е изплатил или внесъл каузи си, се счита за изключен, в случай че не изплати или не внесе каузи си в в допълнение избран от общото заседание период, който не може да е по-кратък от един месец. Срокът се дефинира с болшинство повече от половината от капитала. Управителят уведомява документално съдружника за спомагателния период и го предизвестява за изключването. Съдружник, който е изключен, губи правото си върху направените вноски.  

Иначе всеки съучастник има дружествен дял от имуществото на сдружението, размерът на който се дефинира съгласно каузи му в капитала. Удостоверението, издадено на съдружниците за присъединяване им в сдружението, обаче не е скъпа книга.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР